Psikoloji ve nöroloji ilişkisi...
İsterdim ki herkes adına araştırılası, önemsenesi bir bilim olsun bu, zira konuştuğum 10 kişiden 7'si bunun bilim olmadığını savunuyor. İnsanlar bilsin ki Psikoloji bilimi de en az teknoloji kadar işe yarar; kanser kadar korkulası bir kavram. Her geçen gün bir parçasını daha sindirdiğim bu alanda, şimdi size nörolojik bir rahatsızlıktan bahsetmek istiyorum. 
Peşin not: Öyle zor, öyle katlanılması güç bir durum ki, en korktuğum hastalık olan Epilepsi'nin bile önüne geçiyor...

Yüz Körlüğü (Prosopagnosia)
Bu rahatsızlığın kurbanı olan bir insan (prosopagnostik), en yakını olan kişilerin bile yüzlerini tanıyamamaya başlıyor...
Hastalığının ilk evrelerinde çevresindekilerin suratının sürekli değiştiğine şahit olan prosopagnostik, yorgunluk ya da benzeri nedenlerden ötürü sanrılar gördüğünü sanır. Zamanla artan ve neredeyse her yeni karşılaşmada tanıdığı simalar yerine değişen suratları gören hasta paniğe kapılır.
Çünkü, öz annesinin bir gün öncesine göre saçını farklı toplaması bile, onun yüzünü farklı algılamasına sebep olur. Ya da giydiği yeni bir kıyafet, gözlerine sürdüğü farklı tondaki far...
Derken, hastalığın daha da ilerleyen boyutunda prosopagnostik kişi aynada kendi yüzünü bile tanıyamaz hale gelir.

yüz körlüğü
 Yüzleri akılda tutamama hastalığının sebebine, yaşanılan travmatik bir kaza-olay gösterilebildiği gibi, daha da kabul gören, geçerli bir neden olarak genetik ilişkiler gösterilmektedir. Yüz körlüğü, beynin yüz tanıma ile ilgili bölümlerinde (temporal ve oksipital bölge) oluşan  genetik bozukluklardan ötürü nörolojik bir vakadır ve tedavisi için bu alanda çalışmalar yapılmaktadır. 

Düşünsenize eşinizi, çocuğunuzu, patronunuzu tanıyamıyorsunuz. Onların kim olduğu hakkında fikir edinebilmek için kokularına, seslerine, yürüyüşlerine vb. özelliklerine odaklanmak zorunda kalıyorsunuz. 
Her şeyi geçtim, aynaya baktığınızda her defasında farklı bir surat görmek ne demek, bunu hayal edebiliyor musunuz?

Karısını Şapka Sanan Adam*
 "The Man Who Mistook His Wife For A Hat" :  (Karısını Şapka Sanan Adam) 
Prosopagnosia üzerine çalışmalar yapan  nörolog ve psikoloji uzmanı Oliver Sacks'ın bir çok nörolojik ve ilginç rahatsızlıktan bahsettiği bu kitabının ismi, yine kitabında yer verdiği,  nesnelerle insanları ayırt etmekte zorlanan ve gerçekten karısını şapka zannederek kafasına takmaya çalışan bir adamın vakasından gelmektedir. 
Kesinlikle okunası ve okuduğunuz her kelimeye şaşılası bir kitap.


*Yüz körlüğü üzerine "Faces in the crowd"  filmini önerebilirim. Çok iyi bir yapım olduğunu söyleyemem ancak hastalığı  görsel olarak da betimlemeye yardımcı olan bir film.